Luister naar je interne klok

13 november 2022, afbeelding Nap @t work

We hebben allemaal een klok in ons lichaam. Die biologische klok tikt bij iedereen anders, maar over het algemeen zijn we ‘s nachts minder alert want dan slapen we. En overdag zijn we actief en bezig met functioneren en presteren. De biologische klok coördineert een ritme van ongeveer 24 uur en wordt ook wel het circadiaanse ritme genoemd. Dit ritme regelt onder andere je slaap-waakritme en lichaamstemperatuur.

Slaap- waakritme

Tijdens de nacht zijn er verschillende alertheidsfases en dat geldt ook voor overdag. Er zijn momenten op de dag dat je actief bent, maar ook relaxed of zelfs slaperig (bijvoorbeeld tijdens de after lunch dip).

Je circadiaans ritme heeft als het ware een piek- en dalmoment. Op sommige momenten kun je bepaalde activiteiten beter doen dan andere momenten. Door hier goed naar te luisteren en te handelen functioneert je lichaam op zijn best.

Wat doe jij na elk anderhalf uur?

Van nature kunnen we ongeveer anderhalf uur achter elkaar alert zijn en presteren. Daarna heeft ons lichaam hersteltijd nodig. Wat doe jij na een anderhalf uur werken? Of op momenten dat je voelt dat je alertheid afneemt? Neem je dan ook bewust even pauze of ga je door? Door op zulke momenten terug te schakelen investeer je ook gelijk in een goede nachtrust. Het is namelijk belangrijk om regelmatig het rempedaal in te trappen overdag. Op het moment dat je het gaspedaal ingetrapt blijft houden tijdens de dag dan kun je ervan uitgaan dat je in de avond een langere remweg nodig hebt om te kunnen slapen.

Afremmen

Pak bewust even een rustmoment om af te remmen en terug te schakelen. Dat kan op verschillende manieren. Sta even op en maak een wandeling. Doe bewust echt even helemaal niks. Dat kan wat onwennig aanvoelen, maar je lichaam heeft dit nodig om te herstellen. Richt je op een buikademhaling en zorg ervoor dat je even offline bent. Focus je op de smaak van je tussendoortje of de zon die schijnt op je gezicht wanneer je even een frisse neus gaat halen.

Doe na de lunch een powernap van ongeveer 20 minuten. Hoe je dat doet lees je hier.

Tot slot: luister naar het ritme van je interne klok. Rem regelmatig af om daarna weer gas te kunnen geven. Dat levert veel voordeel op, zowel overdag als ’s nachts.