Uitgeput? Kan rust helpen?

28 februari, 2020


Uitgeput? Kan rust helpen?


Het was voorjaar 2020. We zaten net aantal weken in de lockdown en ik was kapot. Huilend belde ik mijn collega Lotte op. Onze jongste zoon Vigo van toen 8 maand sliep al enige tijd slecht. Sliep wel door, maar heel vroeg wakker. Daarnaast de omschakeling naar online werken, het hele gezin thuis, continu bereikbaar willen zijn en dat gekke adrenaline overlevingsgevoel kwam bij mij sterk naar boven. In die weken ben ik mijn leven totaal anders gaan inrichten en pleegde daarmee roofbouw op mijn lichaam en brein. Ook terwijl ik vanuit mijn werkgevers alle ruimte kreeg.


Nadat ik het telefoongesprek had beëindigd ging ik goed nadenken. Wat ben ik aan het doen? Wat zorgt er nu precies voor dat ik zo uitgeput ben? Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Rust! Mijn geliefde rustmomenten… waar zijn ze gebleven? De mensen die mijn kennen weten dat ik groot fan ben van de powernap. Door de stress en onzekerheid van de situatie ging ik maar door. Het gaspedaal bleef maar ingetrapt omdat ik op ieder moment dat ik ook maar even iets kon doen, voor het werk of huishouden, aan de slag ging. Adrealientje ondersteunde me.


Door die bewuste rustmomenten overdag, veelal in de vorm van een powernap (20 min.), presteer en functioneer ik optimaal. Ik ben productiever, alerter en ervaar geen 16:00 dip meer. Doordat mij de ‘corona uitputting’ overkwam onderstreep ik nu nog meer het belang van rustmomenten overdag. Dat is ook niet gek. Je moet de rem overdag intrappen om je lichaam en brein de kans te geven om te ontspannen en te herstellen.


Van hoog verantwoordelijkheidsgevoel tot werkcultuur tot druk gezin en/of eigen conditionering. Factoren die ervoor zorgen dat je de rust niet pakt. In onze huidige maatschappij worden we beloond voor inspanning en niet voor ontspanning en dat zorgt er ook voor dat velen ontspannen ook zo moeilijk vinden.


Ik ben, als groot fan van de powernap, in 2019 gestart met het opzetten van start-up Place to Nap. Mijn missie is om meer mensen de voordelen van rustmomenten overdag te laten ervaren en daarmee de ‘Google Naps’ van Nederland te worden. Dit was ik na de zwangerschap rustig aan het opstarten, maar nadat mij dit overkwam realiseerde ik me dat het juist nu het moment is om mensen bewust te maken en aan de slag te gaan.


Ik plande mijn rustmomenten weer in (1) en organiseerde in het najaar van 2020 vanuit mijn onderneming Place to Nap een TAKE A BREAK challenge. Daarin daagde ik mensen uit om minimaal 30 minuten per dag rustpauze te pakken. Rust in de vorm van een powernap (20 min.), meditatie- ademhalings- mindfulness oefeningen. Daarop kreeg ik erg enthousiaste reacties zoals: ‘Ik ben veel productiever en alerter door de powernap’ en ‘zo fijn dat jij de stok achter de deur bent!’.


Het is nodig om mensen bewust te maken, uit te dagen en letterlijk en figuurlijk ruimte te geven om het rustig aan te doen. Dit leidt tot een gelukkiger leven, vitaliteit en productieve (werk)dagen.


1) Ik hoor je denken. Hoe doe je dat met kleine kinderen? Nou als de jongste tussen de middag zijn middagdutje doet gaat de oudste (4) naast mij op de bank even TV kijken. Deuren op slot en ik zet mijn wekker op 30 minuten. Taken in de huishouding verspreidt ik zoveel mogelijk over de week. Laat los dat je in een lichte slaap moet vallen. Even niks heeft ook al veel positieve effecten.